Samenwerkingen ( Charibiz Nieuws vanaf nu in het Nederlands)


[if !supportLineBreakNewLine] [endif]

Narysec programma

Charibiz is sinds september 2018 samen gaan werken met het Narysec programma. Narysec is een programma van de overheid, namelijk het Department of Rural development en Land reform (hierna RDLR), met als doel om jonge mensen na het afronden van hun “Matric” weer aan het werk te krijgen of hun arbeidskansen te vergroten. De overheid geeft deze studenten een stippend van R1320 per maand. Charibiz krijgt deze studenten voor een periode van 5 maanden onder haar "vleugels". Voor onze organisatie is dit een stuk eenvoudiger want we hoeven niet meer te zoeken naar studenten en we hoeven ze niet meer te betalen, dat doet RDLR. Dit geeft goede mogelijkheden om samen te werken met RDLR, ook voor grond voor onze studenten in toekomst, iets wat ook lastig was. We hebben 10 studenten per 5 maand onder onze hoede. Er zijn momenteel 324 studenten actief in Kwazulu Natal en dat nummer groeit alleen maar. Als onze aanpak succesvol is, zijn er mogelijkheden om met behulp van het RDLR programma meer studenten te bereiken voor het Charibiz programma.

Zie bijlagen voor een globaal overzicht van het programma. Zoals het document aangeeft valt de inzet bij Charibiz onder “community work”, dat een periode van 5 maand bedraagt. De studenten hebben al een basis van 1 jaar en 6 maanden, wat de kansen verhoogt op succes voor onze deelnemers omdat ze in die tijd reeds commitment hebben kunnen aantonen. Dit is goed nieuws, want door deze samenwerking is Charibiz niet alleen sterker, dit scheelt ons ook veel tijd in de werving van "goede mensen". Dat hebben we dit jaar ondervonden; zie ook het vorige verslag. Deze tijd kan nu aan de opleiding en praktijk worden gegeven, iets wat nuttiger is en beter aansluit bij de capaciteiten. In de Charibiz opleiding zijn we vrij om het geloof te verkondigen en alle studenten spreken redelijk Engels.

De studenten staan in deze periode van 5 maanden onder supervisie van Charibiz. Charibiz gaat ze inzetten om de communities te helpen door daar ‘farms’ op te zetten. Hier zal een gedeelte van hun praktijk werk liggen. De 3 groepen oudere mensen die Charibiz momenteel ondersteunt en al training heeft gegeven zullen hier profijt van hebben, wanneer we ‘farms’ goed draaiend hebben kunnen we eventueel kijken naar meer communitieprojecten. We hebben een trainingsfaciliteit in het Malangeni gebied met werkruimte waar we de praktijk oefenen. De theorie wordt onderwezen in het nieuwe gebouw in Sezela. De omvang van de trainingsfaciliteit is ongeveer 5 hectare, dit wordt een voorbeeld en inspiratie project. Dit moet leiden naar motivatie en research.

Ilovo sugar mill

Er is verbaal een overeenkomst gesloten met de Ilovo Sugar Mill. In het oorspronkelijk plan van vorig jaar heb ik aangeven dat er veel land is dat ‘gerust’ wordt. We werken in een gebied met meer dan 100.000 hectares suikerriet. Wij hebben informeel een overeenkomst met Ilovo dat we 50 hectares in Sezela mogen gebruiken voor 5 maand als het land ‘rust’. De 50 hectare zijn beschikbaar vanaf december en februari omdat ze dan het suikerriet geoogst hebben. Er zijn meer hectares beschikbaar in nabije gebieden, dit kunnen we alleen niet aan. We mogen hier alleen bonen planten en dit valt onder het oorspronkelijke plan van mijn Vader. Onze studenten krijgen een gouden kans om naast de stippend van de overheid ook een inkomen met bonen te verdienen. Charibiz wil door middel van investment farming een gedeelte van de kosten terug te verdienen zodat deze kunnen worden gebruikt voor nieuwe studenten (mits de oogst goed is natuurlijk). Dit is ook de bedoeling voor de trainingsfarm. De kansen zijn gunstig voor onze studenten en organisatie. We verwachten hier een omzet te kunnen draaien zodat sommige investeringen weer terug worden verdiend in de organisatie.

Zie hieronder wat actie fotos , een nieuwe brief wordt gemaakt want dit is al van een poos terug.

Komkommers groeien in pure Milo! Ik weet niet wat jij ziet maar ik zie kansen!

Rekken voor zaailingen gemaakt , Beter dan kopen!

Onze groep studenten , in onze net opgezette tunnel

Het land heeft ongelooflijk veel onkruid! Er is een lange tijd niet geplant en heet!

Vervoer blijft een probleem! Met 10 mensen heeft mijn pick up er veel moeite mee

Hoe maak je een groente tunnel als je niet veel geld beschikbaar hebt? Creatief zijn

Een stuk van onze trainings boederij meer fotos volgen snel!

Gods zegen toegewenst,

Simon Schaaij


Featured Posts
Posts Are Coming Soon
Stay tuned...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2017 Charibiz projects 

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now