Bonen in volle bloei


Wij hebben een pittige tijd achter de rug maar we vertrouwen erop dat het in 2019 beter gaat worden. Op 18 december waren we in de wolken. Onze 3 lieve kinderen waren geboren met alles erop en er aan. Vanwege complicaties waren ze te vroeg namelijk 29 weken. Op 24 december hebben we Samuel en Selena verloren. Ze waren 6 dagen oud. Ons hart is verscheurd maar we moeten verder voor onze kleine Mikela die het gelukkig goed doet. We vertrouwen erop dat God ons opnieuw opbouwt. We leggen hun leven en onze levens bij Hem neer en we danken Hem voor Mikela. De emotionele genezing zal tijd nemen maar ooit zullen we weer samen leven. Dat is onze belofte. Ik weet dat er veel voor ons gebeden is en dat houdt ons ook op de been. Bedankt daarvoor en Gods zegen.

Wat betreft Charibiz was het jaar 2018 de aftrap van het bonen project. Het is een leerzaam jaar geweest met veel ontwikkelingen. We zetten ze even voor u op een rijtje.

In 2018 hebben we;

1.Onze agri school opgezet in Sezela,

2.We hebben verschillende groepen getraind.

3.

3.We zijn verhuisd van Mkombe road Clansthal naar Sezela onze nieuwe werklocatie

4.We hebben het Hoofd kantoor van Charibiz in Sezela verbouwd zodat we er lessen kunnen geven en vrijwilligers kunnen herbergen.

5.We zijn samen gaan werken met lokale mensen dit betreft de toevoer van studenten.

6.We hebben 4 groepen in Malangeni , Iflracombe ,Amandawe en Toti ondersteund en die gaan we nog verder ondersteunen. De stuctuur van deze groepen is complex waardoor zelfvoorziening nog lang kan duren. Charibiz is ervan overtuigd dat de structuur wat dat aan gaat veranderd moet worden.

Een indruk hiervan hieronder;

Bonen in de Toti Farm zien er goed uit!

Dit gebeurt er als je geen lijnen maakt, en niet luistered naar de lessen van je meester!

Studenten in actie

Met onze handmatige pomp is het water probleem in de Amandawe farm opgelost. Brandstof is niet nodig

Onze studenten planten volop bonen

7.We hebben testen gedaan met het afval product van suiker fabriek, en die testen zijn succesvol. We kunnen het product gaan gebruiken voor ons project zonder er heel veel aan te

veranderen. Commerciële komkommer zaden zijn gekocht en geplant

Dit was mijn test in 2018. Zo'n 20 komkommers zijn van 1 plant afgehaald.

Anno 2019 gaan we vol in productie, met de hoop om meer productie tunnels op te zetten en zo mensen een goed inkomen te geven!

8.We hebben dit jaar weer meer dan 5000 broden weggeven.

In 2019 willen wij weer stappen vooruit maken. Wij helpen en ondersteunen onze leerlingen om bonen te planten. Deze kansarme jongeren krijgen door Charibiz een mogelijkheid geld te verdienen. Er liggen veel kansen voor boeren in Zuid Afrika. Een land met veel problemen heeft ook veel kansen. Het land schreeuwt om goede boeren. Een unieke leermogelijkheid voor onze studenten.

We hebben nu 6 ha land waar we bonen mogen planten. Dit land is van Ilovo suikerriet. Het is dus tijdelijk. De indruk die we op Ilovo achterlaten moet goed zijn. Dan zouden we in de toekomst meer land beschikbaar kunnen krijgen. 6 ha is een erg grote klus. Alles moet met de hand, het onkruid verwijderen en het planten en we bidden natuurlijk voor regen. Om het proces te versnellen is tijdelijk een trekker ingehuurd.

Planten op Ilovo land (lijnen trekken is belangrijk voor het overzicht en onkruid bestrijding )

In het afval (milo) van de Ilovo suikerriet farm liggen gouden kansen om zelfvoorzienend te worden. In groentetunnels worden in plantzakken met milo komkommers geplant. Op die manier zijn we niet afhankelijk van de grond en kan er op kleinere schaal geplant worden. Dit kan niet door tractors worden gedaan. Komkommer is een prachtige oogst voor de community dichtbij een suikerriet verwerker. Iets wat we zeker en vast dit jaar gaan doorpakken. We gaan zoveel mogelijk komkommers planten want dit kan een goede oogst worden.

In 2019 heeft Charibiz Zeph aangenomen een oude leerling met veel ervaring. We zijn begonnen met het beplanten van het Ilovo land. We hebben nu in totaal 2 1/2 hectare ingeplant. (allemaal met de hand)

Conclusie:

Bonen planten is leuk, leerzaam en vrij gemakkelijk. Een absolute top oogst om tussen je oogsten door te doen, maar om dit commercieel te doen zonder tractors is lastig en niet winstgevend genoeg. Dit heeft alles te maken met mechanisatie in gedisciplineerde landen zoals China. Zuid Afrika heeft zijn uitdagingen en die zullen er blijven. Charibiz blijft doorzetten en gaat weer een stap voorwaarts in haar oorspronkelijke oorsprong en opzetter Simon Schaaij sr namelijk in "tunnel farming". De bonen productie moet nog verhoogd worden, we gaan hierin ervaren boeren inschakelen om onze weg te versnellen en zo meer bonen per m2 te krijgen en sneller te planten.

Let op ons volgende blog! Want hoeveel komkommers gaan wij produceren uit 1 tunnel? En wat gaat de verkoopprijs worden? Hoeveel bonen halen we per ha op? En hoe zal het drogen en verpakkings- proces gaan? Hoe zal het verloop met de 30 studenten gaan, en zullen sommige studenten hun kans grijpen?

Blijf voor ons bidden, Bid voor onze studenten dat hun hart geopend mag worden want zonder het evangelie is het nutteloos.

Groeten en Gods zegen,

Simon Schaaij


Featured Posts
Posts Are Coming Soon
Stay tuned...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2017 Charibiz projects 

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now